Vernieuwde opzet
Voor 2019-2020 heeft Shimano het trainingsaanbod vernieuwd. In het programma is aandacht voor de allerlaatste trends en ook de opzet is aangepast. Bij de technische trainingen zijn niet meer de fietscategorieën (van Shimano e-bike en comfort tot aan mountainbike en road) het overkoepelende thema, maar de componenten en systemen. De vernieuwde opzet maakt de trainingen nog efficiënter.

 

TECHNISCHE TRAININGEN

COMMERCIËLE TRAININGEN

OVERIGE TRAININGEN

 

Technische trainingen

Inschrijfkosten: € 135  (Shimano Service Center € 90)

De technische trainingen vinden plaats in het Shimano Benelux Training Center in Nunspeet en bestaan uit een theoretisch en een praktisch deel. Na een heldere uitleg kun je achter de ruime werkbank zelf aan de slag. Elke training biedt plaats aan maximaal twaalf deelnemers, zodat iedereen voldoende tijd en gelegenheid krijgt om zelf met opdrachten te oefenen. Deze sluiten aan bij de dagelijkse praktijk. Het ultieme streven is dat je na een gevolgde training in jouw eigen winkel direct je voordeel kunt doen met de opgedane kennis.

Trainingsdag:
Jij bent vanaf 09.00 uur welkom en wordt hartelijk ontvangen met koffie & thee. 9.30 uur start de training, die zal duren tot uiterlijk 17.00 uur. Lunch is inbegrepen.

 

VERNIEUWD!

Shimano e-bikesystemen

Krachtige en comfortabele ondersteuning voor alle type e-bikegebruikers

Elektrische fietsen leveren een substantiële bijdrage aan het succes van de tweewielerbranche. Niet alleen in het recreatieve segment en stadsverkeer is de e-bike vertegenwoordigd, maar ook steeds vaker in de sportieve markt. Shimano bedient met STEPS alle type e-bikegebruikers. Steeds meer fietsfabrikanten wereldwijd kiezen bewust voor onze stille, krachtige en vooral comfortabele ondersteuningssystemen. Op dit moment voeren we vier modellen: Shimano STEPS 6100, 5000, 7000 en 8000.

In deze theoretische en vooral praktische training komen alle componenten en de nieuwste technologieën van de Shimano e-bikesystemen aan bod. Na het volgen van deze training ben je vertrouwd met Shimano e-bikesystemen en kun je alle reparaties aan, of er nou een klant met een elektrische stadsfiets of een elektrische mountainbike voor de winkeldeur staat. Je hebt de theoretische kennis van het product en de technische knowhow om de consument op weg te helpen.

De volgende onderdelen worden behandeld in de training:

 • Nieuwe productinformatie
 • Connectivity
 • Technische ontwikkelingen en specificaties
 • SHIMANO STEPS in combinatie met Inter-5E naaf
 • Accu veiligheid en transport
 • Uitleg gebruik e-tube project
 • Toepassen e-tube project
 • Instellingen aanpassen
 • Storingsdiagnose
 • Diagnostisch formulier opvragen

 

NIEUW!

Shimano mechanische technologieën bij sportieve fietsen 

Veel sportieve fietsers houden vast aan mechanisch schakelen

Hoewel Di2 – elektronisch schakelen – razend populair is, zijn er nog altijd veel consumenten die mechanisch schakelen. Volgens prognoses van Shimano blijft deze markt ook de komende tijd onverminderd sterk. Om die reden heeft Shimano recentelijk nieuwe mechanische technologieën gelanceerd. Het is belangrijk om alles van deze technologieën en de ontwikkelingen te weten. Zo kun je de producten op de juiste wijze onderhouden en repareren en klanten goed adviseren.

Mechanisch geschakelde onderdelen van racefietsen, gravelbikes en mountainbikes vragen om een heel andere manier van monteren en afstellen dan elektronisch geschakelde onderdelen. In deze training belichten we de werking van alle componenten die hierbij om de hoek komen kijken, van de voor- en achterderailleur tot aan de shifters en remmen. Ook Shimano’s nieuwste technologieën, waaronder de XTR-, XT-, SLX- en GRX-groepen, krijgen ruime aandacht.

De volgende onderdelen worden behandeld in de training:

 • Nieuwe productinformatie
 • Technische ontwikkelingen en specificaties /Technologieën
 • Power Meter
 • Verschillende shifter/derailleur specificaties
 • Uitwisselbaarheid
 • Rem- en versnellingskabels
 • Verschillende schijfremsystemen
 • Schijfremmen monteren, bleeden en afstellen
 • Wear-out parts

 

NIEUW!

Shimano Di2-technologieën 

Altijd een vloeiende en snelle elektronische schakelactie

Consumenten die ooit een fiets met Di2 hebben geprobeerd, willen nadien vaak niet meer anders. Dit revolutionaire schakelsysteem van Shimano zorgt voor directe en trefzekere schakelprestaties. Een klik op de shifter en het systeem schiet linea recta in gang. Ook onder de zwaarste omstandigheden, bij een helse beklimming en een vinnige versnelling, schakelen fietsers nauwkeurig en ervaren zij met Di2 maximale controle.

Tijdens deze training zoomen we in op alle facetten van het elektronisch schakelen. We kijken naar de geavanceerde componenten die voor een vloeiend en snel schakelsysteem zorgen. En dan niet alleen naar de montage en afstelling daarvan, maar ook naar de bijbehorende software. We staan stil bij alle productgroepen waarop Di2 wordt toegepast. Denk aan Dura-Ace bij de racefietsen, Shimano STEPS bij de e-bikes en GRX bij de gravelbikes. Je kunt na de training elke Di2-fietser verder helpen, of het nou om een mountainbiker, racefietser, stadsfietser of trekkingfietser gaat.

De volgende onderdelen worden behandeld in de training:

 • Nieuwe productinformatie
 • Technische ontwikkelingen en specificaties
 • Uitleg Synchro Shift functie
 • Instellingen Synchro Shift
 • Di2 monteren en afstellen
 • Toepassen softwarefuncties
 • E-tube project
 • Powermeter

 

Shimano technologieën voor comfortfietsen in de stad

Versnellingsnaven dragen in grote mate bij aan het comfortgevoel

Het comfortniveau van een fiets bepaalt in grote mate het plezier dat een consument beleeft. Hoe hoog dat comfortniveau is, hangt met name af van het algemene gebruiksgemak van de fiets. Consumenten willen opstappen en zorgeloos toeren, zonder onderweg hinder te hebben van slecht werkende, krakende of piepende componenten. Het is aan de tweewielerspecialist om ervoor te zorgen dat de fiets aan alle vereisten voldoet.

In deze training houden we alle componenten van comfortfietsen tegen het licht. Naast het remsysteem zijn de versnellingsnaven van Alfine en Nexus een belangrijk aandachtspunt – ze komen allemaal aan bod, van de Nexus3 tot aan de Alfine11 speed. Deze versnellingsnaven, al die niet in combinatie met het Di2-schakelsysteem, dragen in grote mate bij aan het comfortgevoel. Enerzijds omdat ze nauwkeurig en accuraat schakelen, anderzijds omdat ze onderhoudsarm zijn en fietsers vele probleemloze kilometers bezorgen.

De volgende onderdelen worden behandeld in de training:

 • Nieuwe productinformatie
 • Technische ontwikkelingen/specificaties
 • Uitwisselbaarheid
 • Onderhoud versnellingsnaven
 • Overzicht Roller Brakes
 • Uitleg rem- en versnellingskabels

 

NIEUW!

Tweedaagse Shimano-technologieën  

Alle belangrijke Shimano-technologieën in een training van twee dagen

Het trainingsaanbod van het Shimano Benelux Training Center is divers en omvangrijk. Kijken we naar wat voor het gros van de tweewielerzaken echt belangrijk is om onder de knie te hebben, dan zijn dat de Di2- en mechanische technologieën en de Shimano STEPS-systemen. Het Shimano Benelux Training Center combineert deze aspecten in een tweedaagse training. Deze wordt in het najaar eerst exclusief aangeboden aan Shimano Service Centers en later aan overige dealers.

Op de eerste dag van de training gaan we aan de slag met de Di2- en mechanische technologieën van Shimano. En op de tweede dag behandelen we alle facetten van Shimano e-bikesystemen. Door de hoeveelheid informatie die in relatief korte tijd wordt overgedragen, staat deze tweedaagse training te boek als vrij intensief. Shimano raadt het om die reden aan om vooraf gebruik te maken van het online trainingsprogramma Shimano T.E.C. Door eerst de online trainingen te volgen is het basisniveau hoger en wordt het gemakkelijker om de informatie op te pikken.

Tip: combineer deze tweedaagse training met een speciaal hotelarrangement. Dat bespaart je reistijd.

Inschrijfkosten: € 250  (Shimano Service Center € 175)

Trainingsdagen:
Dag 1: Jij bent vanaf 10.00 uur welkom en wordt hartelijk ontvangen met koffie & thee. 10.30 uur start de training, die zal duren tot uiterlijk 18.00 uur. Lunch is inbegrepen.

Dag 2: Jij bent vanaf 09.00 uur welkom en wordt hartelijk ontvangen met koffie & thee. 9.30 uur start de training, die zal duren tot uiterlijk 17.00 uur. Lunch is inbegrepen.

 

Commerciële trainingen

Inschrijfkosten: € 250  (Shimano Service Center € 200)

Het Shimano Benelux Training Center biedt ook commerciële trainingen aan. Deze trainingen vinden plaats in Nunspeet, maar ook in Eindhoven, Valkenburg en Mechelen (België). In deze trainingen draait het onder meer om communicatie met de klant en het slim en efficiënt runnen van een werkplaats.

Trainingsdag:
Jij bent vanaf 09.00 uur welkom en wordt hartelijk ontvangen met koffie & thee. 9.30 uur start de training, die zal duren tot uiterlijk 17.00 uur. Lunch is inbegrepen.

 

Werkplaatsrendement

Maak van de werkplaats een nog grotere inkomstenbron

In de werkplaats gebeurt het! Daar repareer je fietsen, herstel je problemen en ben je met jouw kennis en deskundigheid van toegevoegde waarde voor klanten. De betekenis van de werkplaats wordt steeds groter, zeker in tijden waarin fietsen en technologieën complexer worden. Daarmee draagt de werkplaats substantieel bij aan het algehele rendement van de onderneming. Soms benutten tweewielerzaken echter nog niet alle kansen.

In deze training focussen we op het rendement van de werkplaats. Met subtiele veranderingen en simpele handvatten proberen we de werkplaats een nog grotere inkomstenbron te laten zijn. Dat kan door onder meer betere communicatie en omgang met klanten, een efficiënte structuur en werkwijze en goed voorraadbeheer. Shimano biedt deze training aan in nauwe samenwerking met Tweewieler Academy. Met name voor leidinggevenden en medewerkers van de werkplaats is het interessant om op deze training in te tekenen.

 

NIEUW!

Commerciële Salesvaardigheden

Op zoek naar de perfecte match tussen fietser en e-bikesysteem

Vandaag de dag bestaat bijna de helft van nieuw verkochte fietsen uit e-bikes. Het is daarom niet verwonderlijk dat het aanbod aan ondersteuningssystemen in de voorbije jaren is uitgedijd. Voor de oriënterende klant met een koopintentie wordt het er daarmee niet altijd gemakkelijker op. Hoe vindt hij de juiste e-bike met de juiste trapondersteuning? Voor jou als deskundige tweewielerspecialist ligt hier een belangrijke taak.

In deze training staan we ’s ochtends stil bij de unique selling points van de Shimano e-bikesystemen. Welke kenmerken horen specifiek bij welk systeem? Hiermee beschik je over voldoende bagage om de consument te informeren. In het middagdeel leer je klanten te doorgronden en hen aan de gewenste e-bike en ondersteuning te helpen. Dit doen we met behulp van trainingen in communicatievaardigheden. We simuleren salesgesprekken en betrekken daarin Shimano STEPS-producten. De vaardigheden zijn echter breed te gebruiken.

 

Overige trainingen

 

bikefitting.com  

Een professioneel meetsysteem voorkomt fysieke klachten en bindt klanten

Wist je dat circa 60 procent van de fietsers op het verkeerde zadel zit? En dat de helft met het verkeerde stuur rondrijdt? Dit alles werkt fysieke klachten in de hand en haalt op termijn het fietsplezier weg. Bikefitting.com biedt verschillende meetsystemen aan om consumenten de juiste framemaat en afstelling van zadel- en stuurhoogte te adviseren. Dat voorkomt onder meer rug- en zadelpijn.

Deze trainingen zijn specifiek bedoeld voor tweewielerzaken die een statisch meetsysteem van  bikefitting.com in huis hebben. Een professioneel statisch meetsysteem is een perfect marketinginstrument om consumenten aan jouw tweewielerzaak te binden. Als je goed adviseert, met behulp van meetgegevens, kiest de klant veel minder snel voor een andere winkel waar hij goedkoper uit is. Puur omdat jij hem goed hebt geholpen en alle aandacht hebt gegeven, wat helpt om de fietspassie optimaal te beleven.

 

bikefitting.com - Complete Fit

In deze training worden de fundamenten van een statisch meeting doorgenomen, van het intake tot aan het geven van een passend advies aan de klant.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Algemene bikefitting kennis
 • 2D statische meting, theorie en praktijk
 • Bikefitting routine
 • Anatomie, fysiologie, biomechanica en blessures
 • Fietsgeometrie en afstelling
 • Schoenplaatafstelling

 

bikefitting.com - Advanced Fit

Deze training bevat de basis fundamenten van de Complete Fit training, met als toevoeging uitgebreide uitleg over de zadel selector, shoe-cleat adjustor en gebruik van goniometer en plumb bob. Na afloop van deze training en het invullen van (proef) rapporten, heb jij een officieel bikefitting.com Advanced Fit certificaat.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Algemene bikefitting kennis
 • 2D statische meting, theorie en praktijk
 • Bikefitting routine
 • Anatomie, fysiologie, biomechanica en blessures
 • Fietsgeometrie en afstelling – goniometer en plumb bob
 • Schoenplaatafstelling via shoe-cleat adjustor
 • Gebruik van zadel selector
 • Meetrapporten opstellen

 

EXCLUSIEF VOOR SHIMANO SERVICE CENTERS

Shimano digital master class 

Er zijn legio mogelijkheden om de digitale zichtbaarheid in jouw regio te versterken

Was er vroeger enkel de streekkrant waarin je je als tweewielerzaak kon profileren met een advertentie, tegenwoordig zijn de mogelijkheden oneindig als je onder de aandacht wil komen bij jouw doelgroep. Met name op digitaal gebied liggen er de nodige kansen om de zichtbaarheid van de onderneming in de regio te vergroten. Digital marketing is anno 2019-2020 niet meer weg te denken bij een succesvolle onderneming.

In deze training, exclusief voor Shimano Service Centers, vertellen we over de meest recente ontwikkelingen op het vlak van social media en laten we vooral zien hoe je daar zelf slim op kunt inspringen. Bijvoorbeeld om meer traffic naar jouw winkel te genereren. We leren hoe je gebruik kunt maken van Shimano Social Publishing voor simpele verspreiding van posts en hoe je beter vindbaar wordt op het web. Tijdens de training oefenen we hoe je snel en eenvoudig eigen content (foto’s en video’s) creëert en leggen we uit hoe Shimano je daarbij kan helpen.

 

Combineer trainingen eventueel met een overnachting in Nunspeet. Meer informatie vind je hier.

aanmeldformulier bouwen
 aanmeldformulier bouwen